Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un TBMM’deki Konuşması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, yargı sistemine yönelik eleştirilere cevap verdi. Tunç, geçmiş darbe dönemlerindeki yargı sistemlerine dikkat çekerek bugünkü yargı sisteminin önemine vurgu yaptı.
Adalet ve Demokrasi İçin Önemli Adımlar
Tunç, adaletin her şeyin temeli olduğunu belirterek, adaletin olmadığı yerde barış ve huzurun sağlanamayacağını ifade etti. Son 22 yılda Türkiye’nin demokratik hukuk devleti ve güvenilir adalet sistemi yolunda önemli mesafeler kat ettiğini belirten Tunç, temel kanunların yenilendiğini ve toplumun ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini dile getirdi.
Yargının Güçlendirilmesi ve Dosya İstatistikleri
Adalet Bakanı, yargının güçlendirilmesi adına yapılan çalışmaları da paylaştı. 2002 yılında 3 bin 581 olan mahkeme sayısının bugün 8 bin 383’e yükseldiğini belirtti. Ayrıca, yargıdaki gecikmeleri önlemek amacıyla 2 bin 814 yeni mahkemenin kurulduğunu ve istinaf mahkemelerinin sayısının arttırıldığını açıkladı. Tunç, Türkiye’de toplamda 11 milyon 795 bin dosyanın bulunduğunu ve yıl içerisinde 12 milyon 230 bin dosyada karar verildiğini aktardı.
Yeni Anayasa ve Toplum Sözleşmesi
Adalet Bakanı, Türkiye’nin yeni bir anayasa ile hak ve özgürlüklerin korunacağını ve toplumun barış ve huzurunu tesis edecek bir sözleşme yapılacağını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü endeksinde ilerleme kaydettiğini ve yargıda kadın-erkek eşitliğinde artış yaşandığını belirtti.
Yargıya Güven ve Eleştiriler
Yargıya güvenin sarsılmaması gerektiğini vurgulayan Tunç, yargı kararlarının eleştirilebileceğini ancak yargı sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığının korunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçmiş darbe dönemlerindeki yargı sistemlerine atıfta bulunarak bugünkü yargı sisteminin önemine dikkat çekti.