Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nde Kabul Edilen İlk 6 Madde
TBMM Genel Kurulu’nda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan ilk 6 madde kabul edildi. Genel Kurulda kabul edilen maddeler ile eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar düzenleniyor.
Öğretmenlerin Görev ve Sorumlulukları
Öğretmenlerin yeni kabul edilen maddelere göre öğrencilerini Atatürk ilke ve inkılaplarına, Türk milli değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı sorumluluklarını bilen ve davranış haline getiren erdemli insanlar olarak yetiştirecekleri belirtilmektedir. Öğretmenler, öğrencilerin kişisel haklarına saygı gösterecek ve her türlü olumsuz durumdan korumak için çaba göstereceklerdir.
Yöneticilerin Sorumlulukları ve Usul ve Esaslar
Yeni kanun teklifi ile yöneticilerin ödev ve sorumlulukları da düzenlenmektedir. Öğretmenlerin hak, ödev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar ile eğitim öğretim süreçlerindeki diğer görevler okul tür ve kademelerine göre ayrıca yöneticilerin ödev ve sorumluluklarına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenecektir.
Parti ve Vekillerin Görüşleri
Genel Kurulda yapılan görüşmelerde farklı partilerden milletvekilleri, kanun teklifi üzerine farklı eleştirilerde bulunmuşlardır. Bazı milletvekilleri eğitim sisteminin sermayeye teslim edildiğini savunurken, bazıları ise teklifteki eksiklikleri ve sorunları dile getirmişlerdir.
Uyarı ve Genel Kurulun Kapanması
Genel Kurulda AK Parti milletvekillerini cep telefonuyla görüntülemek üzerine TBMM Başkanvekili uyarıda bulunmuş, ardından teklifin 6. maddesinin kabul edilmesi sonrasında birleşime ara verilmiş ve birleşim saat 14.00’te toplanmak üzere kapatılmıştır.